Informujemy, iż Szpital Specjalistyczny im. Henryka Klimontowicza w Gorlicach od dnia 16 grudnia 2019 r. przystąpił do pilotażowego programu, wprowadzonego Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 9 sierpnia 2019 roku – „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy” (Dz. U. z 2019 roku, poz. 1537 z póź.zm.).
Celem głównym pilotażu jest wdrożenie modelu żywienia zapewnianego kobietom w ciąży i w okresie poporodowym hospitalizowanym w oddziałach szpitalnych.
Sposób realizacji założonych celów odbywa się głównie poprzez zapewnienie Pacjentkom przebywającym w Oddziale Ginekologiczno – Położniczym:
- 5 posiłków dziennie o odpowiedniej kaloryczności, dostosowanej do danego trymestru ciąży albo okresu karmienia piersią,
- konsultacji dietetycznych,
- poradnictwa i edukacji dotyczącej prawidłowego żywienia.
Od Pacjentki, która chciałaby przystąpić do Programu, wymagane jest podpisanie oświadczenia wraz ze zgodą na udział w programie pilotażowym „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym– Dieta Mamy” – jest to warunek przystąpienia do programu.
Pacjentka nie ponosi żadnych kosztów związanych z realizacją programu.
DIETETYK
Podczas hospitalizacji w Oddziale Ginekologiczno – Położniczym pacjentki w ramach programu mogą skonsultować się z dietetykiem
Zamiar skorzystania z konsultacji dietetycznej należy zgłosić położnej w oddziale.
Spotkania z dietetykiem odbywają się od poniedziałku do piątku, w godz. 11.00 – 13.30.
Konsultacje z dietetykiem mogą również odbywać się drogą elektroniczną na dietetyka@szpital.gorlice.pl.
Odpowiedź dietetyka zostanie przesłana drogą elektroniczną na adres wskazany w adres mailowy.
Pacjentka ma możliwość konsultacji z dietetykiem przez okres dwóch miesięcy od dnia wypisu ze Szpitala.
Warunkiem skorzystania z konsultacji dietetyka on-line jest wypełnienie podczas hospitalizacji oświadczenia w którym pacjentka wyraża zgodę na udział w programie pilotażowym.
Pacjentki uczestniczące w programie Dieta Mamy zapraszamy do zgłaszania opinii (pozytywnych i negatywnych) dotyczących serwowanych posiłków na adres dietetyka@szpital.gorlice.pl oraz bezpośrednio do personelu medycznego w oddziale.
JADŁOSPIS
Jadłospis na okres 09 luty – 18 luty 2021 r.
Nasz jadłospis będzie się składał z 5 posiłków dziennie.
Dzienna dieta powinna zawierać wszystkie składniki odżywcze, w tym:
- 10-20% białka
- 45-65% węglowodanów
- 20-35% tłuszczu
Kaloryczność i składniki odżywcze:
- I trymestr – wartość energetyczna diety powinna być taka sama jak przed ciążą
- II trymestr – o 360 kcal więcej w stosunku do prawidłowej wartości energetycznej diety kobiet nie będących w ciąży
- III trymestr – o 475 kcal więcej w stosunku do prawidłowej wartości energetycznej diety kobiet nie będących w ciąży
- okres laktacji – o 540 kcal więcej w stosunku do prawidłowej wartości energetycznej diety kobiet nie będących w ciąży
Wszelkie informacje w zakresie prawidłowego odzywania kobiet w ciąży i kobiet karmiących znajdują się także na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej www.ncez.pl/
Zapraszamy do korzystania z bezpłatnych konsultacji dietetycznych online, które prowadzi Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Więcej na poradnia.ncez.pl/